Składniki:
- opakowanie Mieszanki
Europejskiej Łakoma Łyżka - 3 łyżki masła
- 1 ¼ szklanki mleka z łyżką śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki świeżo startego sera cheddar
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa bez rozmrażania gotujemy na parze al dente. Przygotowanie sosu: Do naczynia wlewamy 1 ¼ szklanki mleka z łyżką śmietany 18%, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Ser cheddar ścieramy na tarce. W garnku roztapiamy masło i dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąka ziemniaczaną. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Jak sos zacznie wrzeć dodajmy starty ser i mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Uparowane, ciepłe warzywa wyciągamy z garnka na talerz i polewamy sosem. Smacznego!