Składniki:
• opakowanie Mango Łakoma Łyżka
• 300 g mrożonych krewetek
• 15 g tartego imbiru
• 3 ząbki czosnku
• 15 ml oleju roślinnego
• 1 papryczka chili
• szczypiorek
• ryż
Sos:
• 15 ml sosu sojowego
• 30 ml sosu rybnego
• 30 ml soku z cytryny
• 60 ml wody
• 15 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy i opłukujemy. Ryż gotujemy na sypko. Imbir ścieramy na tarce, ząbki czosnku rozgniatamy, papryczkę chili kroimy w plastry. Do woka lub na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy wcześniej przygotowany imbir, czosnek i chili. Chwile podsmażamy. Następnie dodajemy krewetki. Dusimy do momentu aż krewetki zmienią kolor i dodajemy sos. Chwilę dusimy i dodajemy mango. Tak przygotowane składniki trzymamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 10-12 min. Podajemy z ryżem. Potrawę można posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego!